URK – De Stichting Meenthe Op Locatie, kortweg MOL, mag vast eens terugkomen op Urk, want met het muzikale theaterspektakel Eiland in de Verte bracht het onvergetelijk mooi amusement op het haventerrein in het dorp.

Het was deze winter nog onzeker of het allemaal wel door kon gaan. Vanwege de coronalockdowns kwamen de voorbereidingen in de knel. Er kon veel minder geoefend worden dan aanvankelijk gepland was, maar stichting MOL zette gedurfd door. Met een geweldige, uit honderd vooral getalenteerde zangers en zangeressen tellende cast, zette het een prachtig spektakelstuk neer dat de 1300 bezoekers op het puntje van hun stoel bracht.

Eiland in de Verte is het verhaal over de pijn en frustratie op Urk na de drooglegging van de Noordoostpolder. De schedelmetingen passeerden en de onwil van de commissie om Urkers grond te geven in de nieuwe polder. Die minachting voor de Urkers. En dan de frictie met de bewoners van het nieuwe land verteld in een onmogelijk liefdesverhaal tussen Lena Romkes en de vanuit Walcheren in de polder neergestreken Maarten Dieleman.

Maarten mag zich van zijn vader niet laten zien op Urk, want omgang met Urkers zou de kans op een boerderij verkleinen. Maar hij doet het wel, al wordt hij door de jongens op eiland flink in elkaar geslagen. En Lena krijgt van ze te horen dat er toch genoeg knappe jongens op Urk zijn. Maar ze wil geen visser, geen dominee en al hélemaal geen wethouder.

Lees hier verder

25 maart 2022, 14:00 • Roel Kleine
Steenwijker Courant