Was het een held die Steenwijk verloste van de Spanjaarden, of toch een schlemiel? In de theaterproductie Johan van den Kornput wordt de geschiedenis flink opgeschud. De voorstelling is een mix van cabareteske sketches, klassieke muziek en koorzang. Het is de eerste grote theatervoorstelling in de Grote Kerk in Steenwijk.

De preekstoel maakt deel uit van het podium, onder het orgel staat een mengpaneel en tussen de hoge zuilen staan een enorm orkest en koor. De Grote kerk in Steenwijk is nog steeds de plek voor de zondagse eredienst van de Protestantse Gemeente, maar doet nu ook dienst als cultureel centrum.

Bijzondere mix

De voorstelling is een bijzondere mix van streektheater, cabaret, koorzang van Cantica Sacra en muziek van brassband Crescendo Steenwijk. Donderdagavond was de laatste repetitie, vanavond is de première. Regisseur Lucinda Bolding moet nog wel wat puntjes op de i zetten: “Het is wel heel spannend, nu komt voor het eerst alles samen in de kerk. Het licht kan nog beter, en ook aan het geluid moeten we nog wel sleutelen. De akoestiek is lastig voor de spelers. Maar het orkest en koor klinken juist geweldig in deze bijzondere ruimte.”

Lees hier verder

9 september 2022, 12:00 • RTV Oost