Herbergierster Kaatje uit Blokzijl staat volgend jaar centraal in een nieuw muzikaal theaterspektakel. Dat zegt Han Evers van stichting Meenthe Op Locatie (MOL) ongeveer een kwartier na de première van Fanfare in Giethoorn. Hij ziet tevreden de tribunes leegstromen en merkt op ‘een prettig gevoel’ te hebben.

Kaatje

En volgend jaar dus Kaatje, volgens overleveringen een in 1672 in Blokzijl geboren meisje waarvan de moeder een herberg had. Na de dood van haar moeder verplaatste Kaatje de herberg naar de nieuwe sluis in het stadje. Op die plek is nu het befaamde restaurant Kaatje bij de Sluis gevestigd en schuin daar tegenover staat een beeldje van Kaatje. De herbergierster bleef haar hele leven alleen, wachtend op haar jeugdliefde Hilbert, een stuurman uit de koopvaardij en kaper in staatsdienst. Maar, zo wil het verhaal, keerde die pas terug naar Blokzijl toen Kaatje al was overleden aan de gevolgen van een overval.

Volgens Evers een prachtig verhaal om een theaterstuk van te maken. Het plan is nog pril. Over de speelplek houdt hij nog een slag om de arm. ,,In het theater, in Blokzijl of beide. We gaan het zien.’’ Zeker is wel dat de producent weer gaat samenwerken met Barbara Lok uit Zwartsluis. Ook heeft hij een scriptschrijver op het oog. ,,En we gaan het weer doen met veel amateurs, en wellicht een of twee professionals.’’

Lees hier meer

22 juni 2023, 17:00 • Cor van Dalen
De Stentor